Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Οι μεγαλύτεροι γορίλες του κόσμου θύματα των εμφυλίων και των κινητών

Λόγω των εμφυλίων στη Ρουάντα και το Κογκό, αλλά και της τεράστιας ζήτησης για ένα μετάλλευμα που χρησιμοποιείται στις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, το μεγαλύτερο υποείδος γορίλα βρίσκεται πλέον «υπό καταστροφική κατάρρευση», προειδοποιεί έκθεση των οργανώσεων που παρακολουθούν την κατάσταση.

Το 1995, λίγο μετά την έναρξη της γενοκτονίας στη Ρουάντα, εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 17.000 γορίλες του Γκράουερ (Gorilla beringei graueri), γνωστοί και ως «πεδινοί ανατολικοί γορίλες». 

Σήμερα, ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στα περίπου 3.800 άτομα, εμφανίζοντας «σοκαριστική κατάρρευση» κατά 77%, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι οργανώσεις Wildlife Conservation Society και Fauna & Flora International.

Ο γορίλας του Γκράουερ είναι το πιο μεγαλόσωμο από τα τέσσερα υποείδη γορίλα, με τα αρσενικά να φτάνουν μέχρι τα 200 κιλά. Επιζεί σήμερα μόνο σε δάση χαμηλού υψομέτρου στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε επιβάλλει την ένταξη του γορίλα του Γκράουερ στα είδη της επίσημης Κόκκινης Λίστας που αντιμετωπίζουν «κρίσιμο κίνδυνο» εξαφάνισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: