Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Αγία Πετρούπολη - Ρωσία

Η Πετρούπολη ή Πόλη του Αγίου Πέτρου (ρωσικά: Санкт-Петербу́рг, μτγρ.: Σανκτ-Πετερμπούργκ, προφέρεται: [sankt pʲɪtʲɪrˈburk]) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτελεί ομοσπονδιακή πόλη και μία από τις 85 ομοσπονδιακές ενότητες στις οποίες διαιρείται διοικητικά η χώρα. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι κτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Με βάση τη ρωσική κρατική οργάνωση, είναι διοικητικό κέντρο του Βορειοδυτικού Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και έδρα του Στόλου της Βαλτικής.
Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α' το 1703 ως το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Εννέα χρόνια αργότερα και μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα του αχανούς κράτους. Σήμερα αριθμεί σχεδόν 5.000.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την πρωτεύουσα Μόσχα. 

Το όνομα της πόλης παρακολουθεί τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις. Ιδρύθηκε ως Πετερμπούργκ (Πετρούπολη), όμως το 1914 μετονομάστηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θύμιζε γερμανικά και οι Γερμανοί ήταν τότε αντίπαλοι των Ρώσων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ (Ленингра́д, στις δυτικές γλώσσες ακουγόταν προπαροξύτονο). Μολονότι η πόλη έπαψε να ονομάζεται Λένινγκραντ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το όνομα αυτό διατηρήθηκε στην ονομασία του Όμπλαστ Λενινγκράντ, της ομοσπονδιακής ενότητας που περιβάλλει την πόλη. Η πόλη επί το πλείστον αποκαλείται λανθασμένα "Αγία Πετρούπολη" στα ελληνικά, γιατί η συγκεκριμένη ονομασία παραπέμπει στο νόημα Άγια Πόλη του Πέτρου (στην πραγματικότητα είναι Πόλη του Άγιου Πέτρου). Πολύ ελάχιστα χρησιμοποιείται η σωστή ονομασία "Αγιοπετρούπολη", ενώ αρκετά ευρύτερα αυτής η απλή ονομασία "Πετρούπολη".

Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν, δίνοντάς της το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» (αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες).

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες - φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο (60° Β, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες).

Η Εκκλησία του Σωτήρα στο Αίμα είναι ο κυριότερος ορθόδοξος καθεδρικός της Αγίας Πετρούπολης. Η ονομασία του αναφέρεται στη δολοφονία του τσάρου Αλεξάνδρου ΙΙ στο σημείο που χτίστηκε η εκκλησία, στις 13 Μαρτίου 1881.

Το φρούριο Πέτρου - Παύλου.
Το αρχαιότερο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη χρησίμευε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και βρίσκεται στη νήσο Ζαγιάτσι. Εκεί κρατούνταν όσοι θεωρούνταν αντίπαλοι του τσάρου, όπως ο Ντοστογέφσκι, ο Τρότσκι, ο αδελφός του Λένιν Αλεξάντρ, ακόμη και ο γιος του Μεγάλου Πέτρου Αλέξανδρος ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Για την ξενάγηση θα χρειαστείτε ένα ζεστό πουλόβερ και... "γερά νεύρα" για να διασχίσετε τους υγρούς και σκοτεινούς διαδρόμους του φρουρίου.

Το όνομα Γκριμπογέντοφ έχει πάρει στην Αγία Πετρούπολη το κανάλι του ποταμού, στο οποίο δεσπόζει ο περίφημος Ναός του Σωτήρος επί του Αίματος. Ο ίδιος ζούσε σε ένα σπίτι δίπλα ακριβώς στο κανάλι, που προηγουμένως έφερε το όνομα της αυτοκράτειρας Αικατερίνης.

Το Πέτερχοφ (Петерго́ф, Πετεργκόφ, από το γερμανικό Peterhof, "Αυλή του Πέτρου") είναι το βασιλικό ανάκτορο, που οικοδομήθηκε από τον τσάρο της Ρωσίας Πέτρο Α΄ τον Μεγάλο (1672 - 1725), ως θερινή κατοικία του, στο προάστιο Πέτερχοφ, 30 km δυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Επονομάστηκε «Ρωσικές Βερσαλλίες» και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού οράματος του Μεγάλου Πέτρου.

Το Ερμιτάζ (ρωσ.: Эрмитаж) αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

Το Μουσείο Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη είναι το τελευταίο από τα πολλά σπίτια που κατοίκησε ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821 - 1881). Στο σπίτι αυτό μετακόμισε ο Ντοστογιέφσκι με την οικογένειά του στις αρχές Οκτωβρίου του 1878 και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του στις 28 Ιανουαρίου του 1881. Εδώ ολοκλήρωσε το τελευταίο μεγάλο έργο του "Αδελφοί Καραμαζώφ" (1880).

Μια απίθανη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και ένα άγριο πουλί

Το πρόθυμο πουλί δείκτης κάθεται στο δάχτυλο του Ορλάν Γιασέντε, 
παραδοσιακού κυνηγού στη Μοζαμβίκη (Πηγή: Claire Spottiswoode et al.)  

Σε ένα σπάνιο παράδειγμα φιλίας ανάμεσα στον άνθρωπο και ένα άγριο ζώο, κυνηγοί στην Αφρική χρησιμοποιούν συνεργάζονται με ένα μικρό πτηνό για να βρουν μέλι από αγριομέλισσες. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι οι δύο συνεργάτες έχουν αναπτύξει κώδικα επικοινωνίας με ειδικά καλέσματα. 

Στη Μοζαμβίκη, οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες καλούν το πουλί δείκτη με έναν ειδικό ήχο σαν συνεχές «μπρ μπρ».

Ο δείκτης αποκρίνεται πετώντας μέχρι την κουφάλα όπου κρύβεται το μελίσσι. Περιμένει τότε μέχρι ο κυνηγός να ηρεμήσει τις μέλισσες με καπνό, να ανοίξει την κουφάλα και να συλλέξει το μέλλον. Το αντάλλαγμα για τον φτερωτό βοηθό του είναι μια μικρή ποσότητα νόστιμου μελιού και κεριού.

Προκειμένου να διαπιστώσει αν ο δείκτης αποκρίνεται στα καλέσματα των κυνηγών, η ομάδα της Δρ Κλερ Σπότισγουντ, εξελικτικής βιολόγου στα πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και του Κέιπ Τάουν έπαιξε σε ανοιχτούς χώρους ηχογραφήσεις του καλέσματος και δύο άσχετων ήχων.

Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των πτηνών επιβεβαίωσε ότι δείχνουν να αντιλαμβάνονται το κάλεσμα που απευθύνεται ειδικά σε αυτά.


8o STREET MODE FESTIVAL 2016

Το open-air-festival της Θεσσαλονίκης επιστρέφει 
για 8η συνεχόμενη χρονιά!

Στην Αποθήκη Γ του Λιμανιού, το Street Mode Festival κλείνει φέτος 8 χρόνια ζωής και μας προσκαλεί να γίνουμε ένα μαζί του, ένα με την μεγαλύτερη γιορτή δρόμου στην Ελλάδα.

Μπείτε σε κατάσταση "street" και ζήστε 3 ημέρες γεμάτες με μουσικές συναυλίες, dj sets, επιδείξεις και διαγωνισμούς graffiti, street art, breakdance, street dance, freerunning, parkour, bmx & skateboarding. To φετινό παζλ του φεστιβάλ συμπληρώνουν εκθέσεις, σεμινάρια, παιχνίδια, δράσεις για μικρά παιδιά, παράλληλα events και πολλές ακόμα εκπλήξεις.


WOW! Raag Bhilaskhani Todi - Abhisek Lahiri - Music of India

Indian classical music at its best...WOW! 
Raag Bhilaskhani Todi | Abhisek Lahiri | Music of India

38ο River Party: Το μεγαλύτερο πάρτυ του καλοκαιριού επιστρέφει!

Το River Party, το μεγαλύτερο, ιστορικότερο και μακροβιότερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας γιορτάζει φέτος 38 χρόνια και ετοιμάζεται για την πιο κεφάτη, την πιο δυνατή, την πιο ξέφρενη διοργάνωση!

Φέτος το σύνθημα είναι #nopartylikeriverparty και αυτό τα λέει όλα! Το μεγαλύτερο πάρτυ του καλοκαιριού, στο πιο μαγευτικό τοπίο με το πιο δυναμικό κοινό επιστρέφει από 3 έως 8 Αυγούστου! Ετοιμάστε σακίδια!

O απόλυτος προορισμός για τους νέους και όχι μόνο, ένα φεστιβάλ στο οποίο χτυπά η καρδιά της μουσικής και είναι must για όσους αγαπούν τον κατασκηνωτικό τουρισμό, βρίσκεται στους πρόποδες του Γράμμου, σε ένα πανέμορφο τοπίο, στις πηγές του Αλιάκμονα. Ένας καλά κρυμμένος παράδεισος που αποτελεί για 4 δεκαετίες τον τόπο συνάντησης περισσότερων από 50.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, από την Ελλάδα και τις όμορες χώρες, ένα φεστιβάλ – θρύλος που έχει γίνει σημείο αναφοράς, αναμνήσεων και ένας τόπος στον οποίο θέλεις πάντα να επιστρέφεις.


Εκδήλωση στον Ρωσικό Ναύσταθμο με επετειακό χαρακτήρα στον Πόρο

Μεγάλη εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου
στον Ρωσικό Ναύσταθμο, όπου αναμένεται να δώσει το «παρών»
ο Μανώλης Μητσιάς. Ο γραφικός όρμος, αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος,
θα αξιοποιηθεί μετά από πολλά χρόνια.


Το Σάββατο η γιορτή του κέντρου «Ελπίδα» στη Ρόδο

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η γιορτή
στο Κέντρο “Ελπίδα”.«Σας περιμένουμε με πολύ χαρά στη γιορτή μας,
να παίξουμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε»,
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το διοικητικό
συμβούλιο του Κέντρου.


Ένας Αμερικανός στην Κούβα του Κάστρο

Το βιβλίο με τις φωτογραφίες του Lockwood
εκδίδεται σήμερα από τις
εκδόσεις Taschen.


Ανάμεσα σε άλλα, το κέντρο βάρος του βιβλίου κλίνει προς τη μαραθώνια επταήμερη συνέντευξη του Κάστρο με τον Lockwood, η οποία καλύπτει τα πάντα: τη λογοκρισία, την ομοφυλοφιλία, τον τεράστιο πληθυσμό πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα μέχρι και τα πολλά φυλετικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική.


25 Awards winning short film by Rochak Sahu

This short film won 25 awards. International screenings: 
USA, Pakistan, Australia, Palestine.
Director - Rochak Sahu
contact no. 08308968002, hereisrochak@gmail.com

Plz write ur review. if u want to help this couple.. 
Deposite fund in this account.
Account Holder- Rochak Sahu (Director of this film)
Bank Name - State bank of patiala ftii law college road pune-411004 india
Account no. - 55148394714
branch code - 50571
ifsc- STBP0000571

Synopsis
Keshav Lal has worked with legendary composers such as Laxmikant Pyarelal and makers like V. Shantaram . Fate bought him to streets of Pune where he lived with his wife and together they played music to sustain their livelihood. 
The story is about the power of hope and optimism; one of the biggest assets of human life. It also portray the strong bond between husband and wife which remains unscathed even in the most adverse situation.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Paayal - Ft Shankar Tucker and Ankita Joshi - Original Song - The Music Yantra


Paayal is a song that romanticises the long wait that keeps away from meeting the lover from her beloved. In this song two friends are pouring our their hearts to each other by talking about their darlings!

We look forward to hearing from you!
Don't forget to share the song and do subscribe on MaatiBaani's channel - so that you dont miss out any new releases!

First line of the song "Paayal Ki Jhankaar Baairaniya" is from a traditional bandish by Sadarang Ji

Lyrics: 
Paayal Ki Jhankar Bairaniya 
Mori Na Maane Baaje Din Ratiyaa
Kaise Mein Aaun Tore Milanwa 
Aao Aao Sajana
Paayal Ki Jhankaar...

Isneta, Sanmato,
Sanman Laido, Isneta!

Jo Mein Niharoon Mori Hatheliya
Paaon Mein Usmein Tori Suratiya

Kaase Kahun Kaise Birha Sataaye
Aise Mein Maare Taane Koyaliya
Jhoothi Moothi Ab Naa Do Mohe Aas Re
Sej Sajaa ke Baithi Chhedu Raag Ye

Sa Ma, Re Pa, Ma Dha, Pa Sa
Sa Ma Ma, Re Pa Pa, Ma Dha Dha, Pa Sa Sa,
Sa Ma Ma Re Sa, Re Pa Pa Ma Re, Ma Dha Dha Pa Ma, 
Pa Sa Sa Dha Pa Dha Re Sa Dha Pa Ma..
Paayal Ki Jhankaar..
Translation
The trinkling sound of my anklet has become my enemy. It doesn't listen to my request of not making any sound.. As when it does, I cannot go out and meet my beloved!

When I look at my palms, I see the endearing face if my darling! How to express the pain of being away from you and over this pain, the Koyal taunts me by singing its tune! 
Now, do not give me false promises of coming, I am sitting and I have decorated the bed with flowers...
This song is all the more special as it features our friends and brilliant musicians Shankar Tucker and Ankita Joshi! 

The Music Yantra is presented by VivantaByTaj : Hotel and Resorts


Credits:
Music Produced by Kartik Shah
Composed By - Maati Baani 
Lyrics - Nirali Kartik 
Vocals- Ankita Joshi and Nirali Kartik
Clarinet - Shankar Tucker
Guitar - Kartik Shah
Song Mixed and Mastered by Devang Rachh (Splice Studios)
Colorist - Swapnil Patole ( Famous Studios)
Edited by Kartik Shah

DOP (India)- Murali Krishna, Bobby
DOP ( USA) - Vidya Iyer
On Location Production - Manish Shukla

Nirali's and Ankita's dresses designed by Myoho, Mumbai. 

Nirali's jewellery by Salt and Spice Jewellery

A World Not Ours: Οι καλλιτέχνες της έκθεσης

Το Art Space Pythagorion της Σάμου
είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έκθεσή του
για το φετινό καλοκαίρι, με τίτλο "A World Not Ours", τα εγκαίνια της οποίας
θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου 2016, ενώ την επιμέλειά της
έχει αναλάβει η Κατερίνα Γρέγου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με τα έργα τους:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ, TANJA BOUKAL, RÓZA EL­ HASSAN, NINAR ESBER, MAHDI FLEIFEL, MAΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ, JUICE RAP NEWS, SALLIE LATCH, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΚΑΙ DILLER SCOFIDIO & RENFRO, MARK HANSEN, LAURA KURGAN & BEN RUBIN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ROBERT GERARD PIETRUSKO & STEWART SMITH ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΟΥ PAUL VIRILIO


Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης @ Studio 265: Ομαδική έκθεση στην Πάρο

Στα καινούρια γραφεία του Studio 265,
στην Πάρο, θα παρουσιαστούν έργα της Έλλης Κουτσουκέλλη
και του Νάκη Ταστσιόγλου, από τις 29 Ιουλίου 2016.


27 Εικαστικοί & 27 Σχεδιαστές Κοσμημάτων στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ

Από τις 30 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2016 θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ έκθεση με εικαστικά κοσμήματα 27 σχεδιαστών από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε συνομιλία με ζωγραφικά έργα τέχνης μικρής κλίμακας 27 διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Με έμπνευση το ελληνικό κόσμημα οι 27 εικαστικοί δημιούργησαν έργα μικρών διαστάσεων με διαφορετικές θεματικές (διακοσμητικά μοτίβα, μικρά πορτρέτα, θαλασσινά και άλλα καλοκαιρινά θέματα, νεκρές φύσεις, κ.α.).


Cable Beach

Cable Beach είναι μια λωρίδα 22 χιλιόμετρα (14 μίλια) 
παραλία με λευκή άμμο στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό περίπου 
6 χιλιόμετρα (3,7 μίλια) δυτικά της πόλης Μπρουμ,
στη Δυτική Αυστραλία. 

Cable Beach ονομάστηκε μετά από το καλώδιο τηλεγράφου που πέρασε
μεταξύ Broome και Java το 1889. Χαμηλά βράχια στο χρώμα της ώχρας στέκουν πίσω
από την πολύ επίπεδη και πλατιά παραλία, με κύματα που είναι κυρίως
ήπια στην ξηρή περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο.

Οι βόλτες με καμήλες προσφέρονται κατά την ανατολή
και δύση του ηλίου στα βόρεια τμήματα της παραλίας
ακριβώς μπροστά από το βραχώδες τμήμα.

Indian National Anthem - A Tribute to the Future of India - The Children

A video filmed across the length and breadth of India.
Adding on to the video is crowd-sourced photographs from children
of Indian origin across the globe.

Music Produced by: Grammy® Winner Ricky Kej

A few weeks back I invited people of Indian origin from across the globe to send in pictures of children to include in the extended version of this anthem. We were overwhelmed by the response. I received over 20,000 pictures which we narrowed down based on quality, visibility and if the child was standing in a manner that was respectful to our National Anthem. Here is the video- Celebrating the future of India. Lets strive to make this world a better place for all the children and future generations :-)

Intro Video Directed by Sairam Sagiraju
Intro Video Edited by Pallawib Rai
Photography video edited and VFX by: Pratheek Shetty

Vocals: Alexis D'Souza, Karthik, Anjana Padmanabhan,
Pallavi Arun, Prakash Sontakke, Charanraj

Choral Vocals: Charanraj, Chaitra HG
Keyboards: Charanraj
Sitar: Asad Khan
Flute: Praveen Godkhindi, Butto
Santoor: Vanil Veigas
Strings: Herald Anthony (Cochin Chamber)
Programmed and Arranged by Charanraj and Vanil Veigas
Vocal Arrangements: Charanraj
Mixed and Mastered by Ricky Kej

Project co-ordination and executive producer by Diana D'Silva
Ricky Kej managed by Varsha Kej

Πώς αυτός ο δάσκαλος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση των μαθητών του μετατρέποντας την τάξη σε μποστάνι!

Η αρχή έγινε με τη δωρεά μερικών σπόρων στον Ritz,
οι σπόροι καλλιεργήθηκαν, έγιναν φυτά και λαχανικά και κάπως έτσι
ξεκίνησε το 'Green Bronx Machine'.

Στην αρχή, ο Ritz είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Σε μία "διατροφική έρημο", όπως είναι το Μπρονξ και με μαθητές που είχαν πολύ χαμηλό  ποσοστό αποφοίτησης, το οποίο μετά βίας άγγιζε το 17%, η δουλειά του δασκάλου φάνταζε πολύ δύσκολη. Από την άλλη, είχε να διαχειριστεί παιδιά που πεινούσαν, ήταν άστεγα ή έμεναν σε ανάδοχες οικογένειες, τα οποία συχνά έμπλεκαν σε καυγάδες και ακροβατούσαν ανάμεσα στην εγκληματικότητα και τη βία.

Πλέον, οι μαθητές, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους,
καλλιεργούν σε όλους τους χώρους του σχολείου και παράγουν τρόφιμα
για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Δεσποτικό: Εντυπωσιακής έκτασης το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα

  Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού

Την ιδιαίτερα μεγάλη έκταση που καταλάμβανε το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα από τις φετινές ανασκαφικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Μαΐου ώς τις 8 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας της φετινής περιόδου εκτός από την πληθώρα θραυσμάτων γραπτών και άβαφων αγγείων, που χρονολογούνται από τον ύστερο 9ο έως τον 4ο αι. π.Χ., οι ανασκαφείς τονίζουν τη σημασία και των εξής ευρημάτων: περισσότερα από 40 λυχνάρια, 25 βάσεις σκύφων και φιαλών με εγχάρακτες επιγραφές του ονόματος του Απόλλωνα, ενεπίγραφο όστρακο του 6ου αι. π.Χ. με παράσταση άθλου του Ηρακλή, θραύσματα μελανόμορφων αρχαϊκών κυλίκων με παραστάσεις πολεμιστών, ερυθρόμορφοι κρατήρες αττικού εργαστηρίου κλασικής εποχής - έργα εξαίρετων ζωγράφων - με παραστάσεις Διονύσου, σατύρων και μαινάδων, κορινθιακοί αρύβαλλοι και αλάβαστρα, γεωμετρικά ζωόμορφα ειδώλια, σκαραβαίοι - σφραγιδόλιθοι, χάλκινες πόρπες αλλά και πέντε θραύσματα κάτω άκρων αρχαϊκών κούρων, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη 75 γνωστά θραύσματα γλυπτών.

«Ιστορία της Τέχνης», νέο τεύχος

Κυκλοφόρησε το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «Ιστορία της Τέχνης» (καλοκαίρι 2016). Πρόκειται για το μοναδικό στη χώρα μας περιοδικό ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσανατολισμού με εξειδίκευση στην ιστορία και τη θεωρία της τέχνης από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας. Το περιοδικό, ένα πεδίο ανεξάρτητου επιστημονικού διαλόγου, απευθύνεται ταυτοχρόνως και στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό των φιλότεχνων, στους φοιτητές, στους καλλιτέχνες, στους συλλέκτες, στους επαγγελματίες του χώρου (επιμελητές μουσείων, χώρων τέχνης, πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων) και γενικότερα σε όλους εκείνους που επιθυμούν να προσεγγίσουν τα καλλιτεχνικά φαινόμενα με έναν έγκυρο και ουσιαστικό τρόπο αλλά και να ενημερωθούν κριτικά για τις νέες εκδόσεις, τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τις εκθέσεις και τα συνέδρια που πραγματοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Το 9ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έρχεται στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι και πάλι εδώ, 
μεγαλύτερο από ποτέ, και η 9η διεθνής διοργάνωση θα λάβει χώρα 
στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στις 28, 29, 30 & 31 Ιουλίου 2016.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κύρια διοργάνωση – Κεντρική Σκηνή:

Πέμπτη 28 Ιουλίου – Rock day I
 • Sleepin Pillow (Θεσσαλονίκη)
• Sun, Rain in Life (Αθήνα)
• Frozen Path (Καλαμάτα)

Παρασκευή 29 Ιουλίου – Dub-Reggae Day
• Fundracar (Αθήνα)
• Balkan Riddims (Άρτα)
• Fish Himself (Αθήνα)
• Guest Rap DJ Set by Skinny Man [Flowjob] (Καλαμάτα) + Urhoodboi! (Αθήνα)

Σάββατο 30 Ιουλίου – Rock Day II
• The Last Drive (Αθήνα)
• George Gakis & Troublemakers (Ιωάννινα)
• Kalamata (Γερμανία)
• Mr.Booze (Καλαμάτα)
• Grannies’ Stollen Pills (Καλαμάτα)

Κυριακή 31 Ιουλίου – Balkan Music Day
• Baildsa (Θεσσαλονίκη)
• Halay Lamba (Πάτρα)
• Βασίλης Ράλλης (Πάτρα)
• Guest DJ set by Takis Musi Kal (Καλαμάτα)


Κύρια Διοργάνωση - Παράλληλα δρώμενα:

Εργαστήριο κιθάρας - Παραστάσεις Ζογκλερικών και ακροβατικών - Skates και dirt bikes - Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής - Βιντεοπροβολές - Αθλητικές δραστηριότητες (τουρνουά μπάσκετ, ποδηλασία, αναρρίχηση, αθλητικό τραμπολίνο) - Aerials - Χορός Παραστάσεις θεάτρου δρόμου - Bazaar - Δημιουργική απασχόληση παιδιών - Εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά - Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις


5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Μουσικής “EARTHDANCERS - Χορευτές του Κόσμου”

Το Διεθνές Φεστιβάλ “EARTHDANCERS” πιο δυναμικό και εντυπωσιακό από ποτέ, έρχεται το καλοκαίρι του 2016 να πλημμυρίσει με μουσικές, ήχους και χρώματα από όλο τον κόσμο, τους πολιτιστικούς χώρους και τα θέατρα όπου θα φιλοξενηθεί.

Περισσότεροι από 300 χορευτές και μουσικοί, συγκροτήματα από χώρες όπως Βραζιλία, Ινδονησία, Αργεντινή, Σερβία, Παραγουάη, Κόστα Ρίκα, Ουγγαρία και άλλες χώρες, θα συμμετέχουν στην 5η διοργάνωση που φιλοδοξεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τις προηγούμενες…!


Το τελευταίο πρότζεκτ της Ζάχα Χαντίντ

Τις τελευταίες μέρες της, η σημαντική Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ εργαζόταν πάνω σε μια έκθεση και στις γλυπτικές εγκαταστάσεις που σχεδίαζε για να υποστηρίξουν αισθητικά το έργο του ντανταϊστή εικαστικού Κουρτ Σβίττερς. Τα σχέδια της έκθεσης αυτής διακόπηκαν με τον αιφνίδιο θάνατο της στις 31 Μαρτίου – ωστόσο οι υπεύθυνοι της γκαλερί και του γραφείου της θεώρησαν σωστό να συνεχίσουν με την έκθεση και τα ολοκληρωμένα σχέδια της Χαντίντ. Έτσι ο ισόγειος χώρος της Galerie Gmurzynska στη Ζυρίχη αναδιαμορφώθηκε βάσει των σχεδίων της Χαντίντ με τη χειμαρρώδη χρήση των όγκων και των μορφών, μίας αισθητικής χαρακτηριστικής και της αρχιτεκτονικής που δημιουργούσε.


Εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής στο Beautyworld Mykonos σε συνεργασία με το Myrό Antiques House

Από το καλοκαίρι του 2016,
ο όμιλος του Myrό Antiques House
εγκαινιάζει την συνεργασία του με το Beautyworld Mykonos
by Despina Gavala, στην χώρα της Μυκόνου.

"Φέτος θα επικεντρωθούμε στην γλυπτική, χωρίς αυτό να αποκλείει την παρουσίαση και εκλεκτών και επιλεγμένων έργων ζωγραφικής. Ξεκινάμε με μία σειρά σημαντικών ονομάτων του χώρου της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, που συνδυάζουμε με την παρουσία έργων έντονα ανερχόμενων ή γνωστών Ελλήνων γλυπτών. Ξεκινήσαμε με τους Andrej Mitevski και Γαβριήλ Ανδρονικίδη, και θα συνεχίσουμε με μερικούς από τους καλύτερους διεθνείς καλλιτέχνες με τους οποίους έχουμε την χαρά και την τιμή να συνεργαζόμαστε. Ενδεικτικά αναφέρω τον Kamen Tanev, την Albena Mihaylova, τον Georgi Cpajak... Θεωρώ ότι οι λεπτές ισορροπίας από τις οποίες επέχονται τα έργα τους ταιριάζει ιδιαίτερα στο περιβάλλον του χώρου της Μυκόνου που διέπεται από τις ίδιες αξίες", δήλωσε ο κ. Πάρης Καπράλος, διευθυντής του Τομέα Τέχνης του ομίλου του Myrό Antiques House.

Αθηνά Κιλιμάντζου, ταξίδι με γραμμές και χρώματα

Επιστροφή στην πατρίδα με την πρώτη της ατομική έκθεση για την Αθηνά Κιλιμάντζου. Με τίτλο «Ταξίδι με γραμμές και χρώματα», η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει στη γκαλερί Ίριδα ArtStudio στη Ζάκυνθο μια σειρά από την πρόσφατη δουλειά της με κυρίαρχές της γυναικείες μορφές και ονειρικά τοπία. Γυναικείες μορφές η Αθηνά ζωγραφίζει και σε βότσαλα που τα μαζεύει από τις παραλίες της Ζακύνθου και του Κορινθιακού και όπως λέει και η ίδια «Δώστε μου μια παραλία και θα τη γεμίσω με ζωγραφισμένα βότσαλα».


Δημήτρης Ζουρούδης, η σύγχρονη Οδύσσεια με όρους περασμένων αιώνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας παρουσιάζει στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου την περιοδική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Ζουρούδη με τίτλο «Ναῦς επ’ ακτής». Διάρκεια έκθεσης 29 Ιουλίου – 20 Αυγούστου. Στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τα τελευταία έτη οι πόρτες του Φετιχιέ Τζαμί ανοίγουν για το κοινό, φιλοξενώντας περιοδικές εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας, με σεβασμό στην αρχική χρήση και τον προορισμό του χώρου.


Έκθεση του Βασίλη Σπεράντζα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts

Μια νέα σειρά έργων ονειρικού χαρακτήρα με ερωτικές διαστάσεις 
παρουσιάζει ο Βασίλης Σπεράντζας στην έκθεση του που εγκαινιάζεται 
στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις Σπέτσες στις 22 Ιουλίου 2016.

Αυτή τη φορά ο σημαντικός καλλιτέχνης, που έχει καθιερώσει ένα απολύτως προσωπικό και αναγνωρίσιμο εικαστικό ιδίωμα, ζωγραφίζει σε μια διαφορετική χρωματική γκάμα, αιγαιοπελαγίτικα τοπία και θαλασσινές, νησιώτικες απόψεις. Τα εκκλησάκια, τα μικρά ελληνικά σπίτια κυριαρχούν, μαζί με τις υπέροχες γυναίκες του που ατενίζουν γυμνές το Αιγαίο. Οι θάλασσες του Βασίλη Σπεράντζα δεν ακολουθούν τους καθιερωμένους χρωματισμούς, αλλά κεντρίζουν την φαντασία μας με τους γήινους, σκουρόχρωμους τόνους που επιλέγει ο ζωγράφος και μας ωθούν να τις ανακαλύψουμε και να τις αποκωδικοποιήσουμε.


Samsara- Ricky Kej Featuring Amitabh Bachchan, Soweto Gospel Choir


An Epic video created by like minded film-makers across the globe. All of creation is one heart. Mankind has grown selfish and is now biting the very hand that feeds it. Only a complete acknowledgement of our oneness can show us the road home to balance. This song is the voice of our Mother, represented by different lineages of culture, calling on her children to change their ways.

Featuring:
Amitabh Bachchan
Shankar Mahadevan
Ani Choying Drolma
Grammy® Winner Ricky Kej
Grammy® Winner Gary Nicholson
Grammy® Winner Soweto Gospel Choir
Grammy® Winner Monks of Sherab Ling
Grammy® Winner Wouter Kellerman
Grammy® Winner Jennifer Gasoi
Grammy® Nominee Mehmet Sanlikol
From the album "Shanti Samsara- Music for Environmental Consciousness"

Music Produced by: Ricky Kej
Written by: Alexis D’souza, Ricky Kej

Film Produced and Conceptualized by Fredric Ollerstam & Ricky Kej
Film Edited & Graded by Pratheek Shetty
DOP & Directors: Fredric (Sweden), Amoghavarsha (Africa, Australia, Wenstern Ghats, India), Sairam Sagiraju (Mumbai), Arindam Biswas (Bangalore), Kristian Nodstrom Kimbre (Japan), Alexii Muftoll (Israel), Kirill Kripak (Dubai, Greece)

Donated Footage
"Baraka" Courtesy of Magidson Films, Inc, "Moving Art" courtesy of Louie Schwartzberg, "10.10.10- One Day on Earth" Producer: Brandon Littman; Photographer: Enrico, Aerial (UAE, Greece): Kirill Kripak, Underwater Photography by John Bechtold

Γιορτή Παραμυθιών: Το Πρόγραμμα και λίγα λόγια

Πιστή στο ραντεβού της και για 14η χρονιά, η Γιορτή Παραμυθιών θα πλημμυρίσει με μοσχομυριστές και νόστιμες αφηγήσεις και δραστηριότητες τα πιο όμορφα μέρη που κρύβει η κυρά των Κυκλάδων, η Κέα. Τσουκάλια αχνιστά, γεμάτα υπέροχες ιστορίες, περιμένουν τους ταξιδευτές να χορτάσουν από 23 έως 31 Ιουλίου 2016 με λαχταριστά παραμύθια, ήχους και μουσικές, γεύσεις και αρώματα από τα πέρατα του κόσμου, μέσα σε κρυφά μονοπάτια, πάνω σε ακρογιαλιές, δίπλα σε δροσερές πηγές και πεζούλες καλοκαιρινές.


Η πρώτη παραθαλάσσια βιβλιοθήκη είναι γεγονός

Και μετά τη βουτιά, διάβασμα.
Σε ένα θέρετρο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας,
στην Βουλγαρία, έχει στηθεί η πρώτη παραθαλάσσια βιβλιοθήκη
του είδους της στην Ευρώπη. Διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία
σε περισσότερες από 15 γλώσσες.