Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ακόμα και οι σκίουροι υιοθετούν τα ορφανά

Οι κόκκινοι σκίουροι της Βορείου Αμερικής ζουν συνήθως ο καθένας για την πάρτη του, προστατεύοντας την περιοχή τους από κάθε είδους επισκέψεις. Κι όμως, αυτό το εντελώς ακοινώνητο ζώο έχει και μια τρυφερή πλευρά.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι θηλυκοί κόκκινοι σκίουροι υιοθετούν συγγενείς που ορφάνεψαν, αναφέρουν καναδοί ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications.

«Τα κοινωνικά ζώα, όπως τα λιοντάρια και οι χιμπατζήδες, συχνά περιβάλλονται από συγγενείς, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη όταν ένα θηλυκό υιοθετεί ένα ορφανό μέλος της οικογένειας με το οποίο έχει ήδη περάσει πολύ καιρό μαζί» λέει ο Δρ Άντριου ΜακΆνταμ του Πανεπιστημίου του Γκελφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Οι κόκκινοι σκίουροι, αντίθετα, ζουν σε πλήρη απομόνωση ο ένας από τον άλλο και είναι άκρως χωροκτητικοί. Η μόνη φορά που επιτρέπουν σε έναν άλλο σκίουρο να εισέλθει στην περιοχή τους είναι μια μέρα το χρόνο όταν τα θηλυκά είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν».

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και οι σκίουροι υιοθετούν τα ορφανά, αν και αυτή η αλτρουιστική συμπεριφορά είναι μάλλον σπάνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: