Κατά την αρχαιότητα η θεσσαλική αυτή λίμνη ήταν γνωστή ως Βοιβηίς. Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους η λίμνη μετονομάστηκε σε Κάρλα, ενώ επί Τουρκοκρατίας έφερε τις ονομασίες Κάρλα Σου και Κάρλα Γκιολ.
Η έντονη αυξομείωση της στάθμης της Κάρλας, οι πλημμύρες της περιοχής, η μείωση των αλιευμάτων, καθώς και η ανάγκη αφενός για την εξασφάλιση επιπρόσθετων γεωργικών εκτάσεων και αφετέρου για τον περιορισμό των επιδημιών ελονοσίας, οδήγησαν στην απόφαση για την ολική αποξήρανση της λίμνης. Η ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης, που άρχισε τον Ιανουάριο του 1957 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1962, είχε σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Τελικά, το Σεπτέμβριο του 1999 άρχισε η υλοποίηση του μεγάλου έργου που φέρει τον τίτλο «Επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας». Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο μείζονος κλίμακας και εθνικής σημασίας, με ευεργετικές συνέπειες για την περιοχή της λίμνης, τη Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Μια από τις κορυφαίες θέσεις στον κατάλογο των θετικών αποτελεσμάτων συνεπεία της επαναδημιουργίας της Κάρλας κατέχει, ασφαλώς, η σταδιακή αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, της χλωρίδας και της πανίδας, η υποστήριξη της άγριας ζωής, προπάντων δε της ορνιθοπανίδας.
See more at: Κάρλα, η αναβίωση μιας λίμνης και ενός μύθου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου