Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Μεσαιωνικοί θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας

Περιδέραιο, με γυάλινες χάντρες και μπρούντζινα περίαπτα. 
Widohoszcz, Λευκορωσία. 11ος-13ος αι. 
(© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας).
Περιοδική έκθεση με τίτλο «Μεσαιωνικοί θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας» εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 19:00, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας.
Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας (KAMB), με πολλούς ήδη σταθμούς σε πόλεις τις Πολωνίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB.

Πόρπη δαχτυλιόσχημη, μπρούντζινη. Widohoszcz, Λευκορωσία. 
10ος-12ος αι. (© Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας).
Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κοσμήματα αλλά και άλλου είδους περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, πόρπες, περίαπτα, περιδέραια, πόρπες ζωνών, χάντρες, σταυροί, εγκόλπια κ.ά. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων, ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».
Περισσότερα: http://www.archaiologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: