Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ

Η Ιθάκη του Ιονίου πελάγους, νησί μικρό σε μέγεθος, τεράστιο όμως σε αίγλη και παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη. Στολίδι του Ιονίου, η ιερή πέτρα που επιβλητικά μένει από τα βάθη των αιώνιων το φωτεινό σύμβολο του πολιτισμού, η παγκόσμια μητέρα των αρχών της φιλοπατρίας, του προορισμού, της φιλοξενίας και της ελπίδας.

Η Ιθάκη είναι γεμάτη από μια πλημμύρα λυρισμού. Μέσα από αυτή την πλημμύρα ο Όμηρος δημιούργησε ένα αριστούργημα! Τι απόσταγμα ομορφιάς, τι συμπυκνωμένη ποίηση, τι υπέροχη δημιουργία είναι το ομηρικό έργο!

Γι αυτό δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη η τεράστια επίδραση που έχει στις φιλολογίες όλου του κόσμου. Και μαζί με την Ομηρική αυτή επίδραση μαζί με τις μιμήσεις των έργων του τυφλού ποιητή, με τις αναπαραγωγές των υποθέσεων του σε ξένα έργα, η Ιθάκη έκανε το γύρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Υμνήθηκε πρώτα από Λατίνους και έπειτα από Γάλλους , Άγγλους, Αμερικανούς, Γερμανούς… από τους ποιητές και πεζογράφους όλου του κόσμου. Τα Ομηρικά έπη ενέπνευσαν τον Κωστή Παλαμά, τον Ιωάννη Πολέμη, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Στέλιο Φέρη, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: