Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών

Το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ-Aγά, κοντά στο χωριό Τρίκωμο, 
στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου.
Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα ολόκληρης της Μακεδονίας. Το 1995, κατόπιν ενεργειών της Νομαρχίας Γρεβενών, η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Βέροιας ανακήρυξε τα εν λόγω γεφύρια διατηρητέα μνημεία.
Από την εν γένει κοινή τεχνοτροπία των γρεβενιώτικων γεφυριών αποκλίνει το γεφύρι που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Πρόσβορο, πάνω στο μεγάλο μονοπάτι που ένωνε τα Γρεβενά με τη Σαμαρίνα και την Κόνιτσα. Το γεφύρι αυτό, που είναι γνωστό και ως γεφύρι του Γκαβού, οικοδομήθηκε πριν από το 1900, διακρίνεται δε για τις μεγάλες, υπέροχα λαξευμένες πέτρες του και την ελλειψοειδή καμάρα του.
Αξιοσημείωτο από την άποψη του ανοίγματος του τόξου του είναι το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ-Aγά (συνολικού μήκους 70 μ. και ύψους 15 μ.), κοντά στο χωριό Τρίκωμο, στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου. Το γεφύρι, που φέρει στα βάθρα του δύο μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα, κατασκευάστηκε το 1727, με χρηματοδότηση του Αζίζ-Αγά. Επί Τουρκοκρατίας εξυπηρετούσε τους ντόπιους εμπόρους που μετέφεραν λάδι και στάρι, αλλά και τα καραβάνια των ξενιτεμένων που αναχωρούσαν για την Ανατολική Ευρώπη.
Περισσότερα: http://diakopes.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: