Από το Φλεβάρη του 1972 οι φοιτητές βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά. και τη Θεσ\νίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα. Ζητούν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές, αντιδρούν στο νόμο «περί στρατολογίας».
Με βάση αυτό το νόμο οι χουντικοί διέκοπταν την αναβολή για στράτευση και καλούσαν στα «όπλα» όσους φοιτητές είχαν αντιδικτατορική δράση.
Παρά τις μαζικές συλλήψεις και την πλατιά εφαρμογή της επιστράτευσης, η χούντα δεν κατάφερε να υποτάξει το φοιτητικό κίνημα.
Έτσι, το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου 1973, περίπου 4.000 φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στην ταράτσα της Νομικής να καλούν το λαό της Αθήνας και της χώρας ολόκληρης να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες.
Η πρώτη κατάληψη της Νομικής υποστηρίχθηκε από αρκετές πολιτικές προσωπικότητες και οι πρυτανικές αρχές την ανέχθηκαν σιωπηρά, χωρίς να ζητήσουν την επέμβαση των δυνάμεων Ασφαλείας για την εκκένωση του κτιρίου.Η αποχώρηση των φοιτητών και των φοιτητριών από το κτίριο της Νομικής έγινε με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους γύρω δρόμους. Ωστόσο υπήρξαν συγκρούσεις με την Αστυνομία και το αποτέλεσμα ήταν τραυματισμοί και συλλήψεις διαδηλωτών.
Η Νομική καταλήφθηκε από τους φοιτητές ακόμα μία φορά στις 20 Μαρτίου 1973. Αυτή τη φορά όμως οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν αμέσως αμέσως την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και η κατάληψη έληξε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών.
Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε ένα κύμα συλλήψεων που περιέλαβε και 4 δικηγόρους, υπερασπιστές του φοιτητικού κινήματος των Αθηνών, οι οποίοι κρατήθηκαν και βασανίστηκαν στα κρατητήρια της ΕΣΑ μαζί με περίπου 60 φοιτητές και φοιτήτριες, το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου 1973 έγιναν νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στην Πάτρα.
Περισσότερα: http://www.larisaevents.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου