Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ανοίγει το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στην καρδιά της Κρήτης βρίσκεται ο αρχαιολογγικός χώρος της Ελεύθερνας τον οποίο ανασκάπτει ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπουλίδης εδώ και τριάντα χρόνια.

Σήμερα σ’ ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο όπου βρίσκεται η ανασκαφή ανάμεσα στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής ορθώνεται ένα μεγάλο μοντέρνο κτίριο το οποίο στεγάζει όλα τα ευρήματα που ανασκάφηκαν αυτά τα χρόνια και είναι ένα από τα όνειρα ζωής του καθηγητή.

Το 2012 ήρθε η μεγάλη στιγμή για την ίδρυση και την κατασκευή του Μουσείου, που εγκαινιάζεται στις 19 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.. Πρόκειται για το 4ο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα μετά από αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας, πάνω στην επαρχιακή οδό, και εύκολα προσβάσιμο από τον επισκέπτη. H ιστορική διαδρομή της Ελεύθερνας ξεδιπλώνεται στις τρεις συνεχόμενες αίθουσες, που φιλοξενούν όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ. - τεσσερισήμισι χιλιετίες με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: