Please Subscribe
Cafe Music BGM channel
Ντοπιολαλιές, ήθη, έθιμα, εικόνες καθημερινής ζωής, παρακλήσεις για ευτυχία, χαρά, προστασία των αγαπημένων, βυζαντινές αντηχήσεις, παρομοιώσεις, παραμύθια, βασιλικά πλούτη, τοπία και ωδές στη φύση, όλα χωρούν και αναδεικνύονται από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του τόπου μας, που σε δεκάδες παραλλαγές, τραγουδιούνται αυτές τις μέρες.
Ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι «το σπάσιμο του ροδιού». Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.
Είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι. Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας και να του ανοίξουν. Δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.
Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά.»
Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν οι ρώγες να είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»
Στην Μαγνησία τα έθιμα της εορταστικής περιόδου, επικεντρώνονται κυρίως στον ερχομό της Πρωτοχρονιάς και εντοπίζονται πρωτίστως στις παραδόσεις του Πηλίου, όπου τα κορίτσια του χωριού θα πάνε και θα προσφέρουν στη βρύση με τα τρεχούμενα νερά της γειτονιάς τους, διάφορα γλυκά και λογής-λογής καλούδια, σποράκια αλλά και κέρματα για να καλοπιάσουν το στοιχείο του νερού. Τα γλυκά με τα οποία τρατάριζαν τις βρύσες τους ήταν χαμαλιά πηλιορίτικα (τρίγωνα γλυκά με γέμιση καρυδιού), λουκουμάδες, γαλαγκίτες, χριστόψωμο και κουραμπιέδες.
Τα χαράματα και πριν το ξημέρωμα τα ίδια κορίτσια θα πάνε πάλι στην βρύση της γειτονιάς τους με το τρεχούμενο νερό και θα κουβαλήσουν από την ίδια βρύση το «αμίλητο νερό» με το οποίο θα ραντίσουν το σπίτι τους λέγοντας την ευχή «όπως τρέχει το νερό, να τρέχει και το βιός, στο σπιτάκι στο χωριό...»
Παραδοσιακά στα πηλιορίτικα σπίτια το εορταστικό φαγητό είναι μέχρι και σήμερα η αχνιστή κοτόσουπα και απαραιτήτως η χοιρινή τηγανιά.
The centrepiece of the FEA-curated THE ESSENTIAL TM KRISHNA concert was the Muthuswamy Dikshitar composed Chaturdasa Ragamalika Shri Viswanathan Bhajeham.
Krishna was accompanied by Akkarai Subhalakshmi on violin, Manoj Siva on mridangam and Anirudh Athreya on kanjira. Tanpura support was provided by Jayant Naidu and Sarang Phagre.
Την προηγούμενη νύχτα είχα ονειρευτεί τον οδηγό ενός αυτοκινήτου. Είχε αράξει το αυτοκίνητο στον τοίχο του δημοτικού μεγάρου, αλλά δεν ήταν σίγουρο ότι αυτός είχε έλθει από ένα άλλο μέρος και ήταν αμφίβολο αν αυτός ήταν που είχε οδηγήσει το αυτοκίνητο.
Η ακρόπολη των Φιλίππων στέκει αγέρωχη, ψηλά στον κωνικό λόφο, απέναντι στο χρόνο και τους αιώνες που περνούν, αγναντεύοντας από εκεί ψηλά την πεδιάδα και στο βάθος το Παγγαίο όρος. Από εδώ ξεκίνησε και ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β’, να χτίζει τη νέα πόλη, που ονομάστηκε Φίλιπποι και την προίκισε με οχυρωματικά έργα, με ένα εντυπωσιακού κάλους θέατρο, με αποστραγγιστικά έργα που περιόρισαν τα έλη, προσφέροντας νέα γη προς καλλιέργεια, αλλά αλλάζοντας και το κλίμα, οπότε έτσι της έδωσες τη δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη και σημαντική πόλη που έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες δόξας στην ιστορία. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, γιατί η πόλη αυτή πρωταγωνίστησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν το μέλλον του κόσμου, με τους μύθους του Παγγαίου και το χρυσάφι από τη γη του, έδωσε την πρώτη ύλη για να οικοδομηθούν τα πιο μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα. Οι μύθοι του Παγγαίου πλάστηκαν για να διδάξουν την πίστη στην αναγέννηση και στην μετά θάνατο ζωή και ο χρυσός έδωσε τη δύναμη για να ξεκινήσει να υλοποιείται το μεγάλο όνειρο, ενδεχομένως ουτοπικό, αυτό της ενοποίησης του γνωστού κόσμου, ώστε να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις.
Θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον τίμησαν απονέμοντάς του ανώτατα πολεμικά παράσημα και τιμητικές διακρίσεις Ελλάδα, Πολωνία και Αγγλία. Πόσοι, όμως, από τους νέους, που γνωρίζουν σήμερα το «Ιβανώφειο» στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν και ότι το γήπεδο φέρει το όνομα του Γεωργίου Ιβάνωφ Σαϊνόβιτς, του ανθρώπου πίσω από την κατάρριψη 600 αεροσκαφών της Λουφτβάφε, καθώς και ότι ο ίδιος υπήρξε πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ηρακλή, κατά τη δεκαετία του 1930;
Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης από τις 14 Δεκεμβρίου 2017 και -κατόπιν ικανοποίησης σχετικού αιτήματος για παράταση, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν σχολεία- μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Διάλεξη του Γιώργου Κυριακόπουλου και του Βασίλη Αναστόπουλου με τίτλο «Τα τέσσερα κέντρα του Αρχάγγελου: μιά νέα ματιά στην λαϊκή κεραμική της Ρόδου», θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου στη Γαλλική σχολή Αθηνών.
Οι θηριωδίες των Γερμανών στις 22 Αυγούστου 1944 στα οκτώ χωριά του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στους πρόποδες του βουνού «Κέντρος» και οι ομαδικές εκτελέσεις 164 αθώων κατοίκων σε αντίποινα της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε και της αντιστασιακής δράσης του πληθυσμού απέναντι στους κατακτητές, ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ακόμα και στην Κρήτη, και γίνονται γνωστές σήμερα μέσα από το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο. Το φιλμ είναι διάρκειας 37 λεπτών, η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς και τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου.
Ο εικαστικός-περφόρμερ, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, θα εμφανιστεί στις 11 Ιανουαρίου στη γκαλερί «Λόλα Νικολάου» στη Θεσσαλονίκη με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση-περφόρμανς. Η θεματολογία της αφορά στο ψυχικό «τραύμα», όπως ερμηνεύτηκε από τον Φρόυντ, το οποίο ο δημιουργός το πραγματεύεται ως τέτοιο πάνω στο φαινόμενο της τέχνης.
This is the story of Lagare, a street musician in Bamako, capital of Mali, whose dream is to play in Europe someday. He now has the opportunity to perform alongside one of the best musicians in the country, Loby Traoré, one of the drivers of African blues. Lagare contacts other virtuos (the interpreter Kora Touami Diabaté, singer Umu Simayogo, pianist Joe Kayat...) with which he reflects on the value of music in everyday society.Don't forget to SUBSCRIBE here for more amazing docs!: http://goo.gl/vNINO4
Follow us on:Síguenos también en:Facebook: https://www.facebook.com/NewAtlantisD...Twitter: https://twitter.com/NewAtlantisDocu
Hauser performing Hungarian Rhapsody Op. 68 by David Popper with the Zagreb Philharmonic Orchestra at his classical solo concert at the Lisinski Concert Hall in Zagreb, October 2017.
Στο πλαίσιο της επετείου των 60 ετών από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Δήμος Πειραιά και η IANOS Αίθουσα Τέχνης, παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση - αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα λογοτέχνη, εστιασμένη στα τοπία της ζωής και της έμπνευσής του, με τίτλο: Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.
Για να παραγγείλετε τις κάρτες, το ημερολόγιο και τα άλλα μας προϊόντα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 64.52.947 και σύντομα θα λάβετε την παραγγελία σας ταχυδρομικά ή συμπληρώστε την φόρμα παραγγελίας μας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.
Περισσότερα: http://zosp.gr/products/
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου ιστοχώρου για το Μουσείο της Ακρόπολης που θα περιλαμβάνει:
• Πληροφορίες για το Μουσείο και για την οργάνωση της επίσκεψης σε αυτό.
• Παρουσίαση της συλλογής 10.000 αντικειμένων του Μουσείου, από το Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών.
• Διαδικτυακό «εικονικό» Μουσείο όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του, να δημιουργήσει μια «προσωπική συλλογή» από αγαπημένα εκθέματα ή να αλληλοεπιδράσει με μια από τις διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές που θα δημιουργηθούν για χρήση τόσο στο φυσικό χώρο του Μουσείου όσο και στο διαδίκτυο.
• Ξεχωριστό ιστοχώρο για την Παιδική Λέσχη, μέσω του οποίου τα παιδιά θα μπορούν να περιηγηθούν στο Μουσείο και να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό παίζοντας διαδραστικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.
Ajeet Kaur is a Spirit Voyage recording artist, yogi, and teacher. Growing up in a musical and spiritual home, Kundalini Yoga has always been central in her life. Ajeet’s love of music as a form of healing and connection awoke at a young age, leading her to study traditional Indian and Irish music. Ajeet now tours the world both with her own band and with beloved chant artist Snatam Kaur. Her recordings, concerts, and workshops are an offering of her own devotion and her desire to share healing with everyone. Her first album, Sacred Waters, has reached many hearts, and her second album, At The Temple Door, featuring Todd Boston, Snatam Kaur, and Sukhmani Kaur Rayat was just released in June 2014. Ajeet has also been featured on Snatam Kaur and Gurunam Singh's albums.
Τα κάλαντα προέρχονται από τη λατινική λέξη «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα και διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ». Σήμερα, χαρακτηριστική είναι η γλώσσα στην οποία ψάλλονται, που είναι καθαρεύουσα, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή του με τους Βυζαντινούς χρόνους. Οι στίχοι από τα τραγούδια των καλάντων εξιστορούν μυθοποιημένα τα ιστορικά γεγονότα, αναφέρονται σε μια σειρά εθίμων και δοξασιών του λαού, όπως τα περί καλικατζάρων και άλλα. Οι καλαντιστές με αυτό τον τρόπο εύχονται υγεία, χαρά, καλή σοδειά, και το σπίτι να ναι στέρεο και γερό, για να στεγάζει την ευτυχία και την προκοπή των κατοικούντων.